понеділок, 6 вересня 2021 р.

"СИНИ ЗЕМЛІ" ІЛЛІ КИРИЯКА - УНІКАЛЬНА ТРИЛОГІЯ ПРО ЖИТТЯ УКРАЇНСЬКИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В КАНАДІ

 


Киріяк І. Сини Землі. Повість з українського життя в Канаді / Ілля Киріяк. – Київ : Світ Знань, 2018. – 752 с. 

 6 вересня 2021 року минає 130 років прибуття перших  українських переселенців Василя Єлиняка та Івана Пилипіва до Канади. 
З цієї нагоди варто згадати про унікальний роман-трилогію "Сини землі" Іллі Кирияка, - талановитого українського письменника Канади.  Ця праця - розлогий художньо-літературний опис української колонізації на Заході Канади в кінці 19-го - початку 20-го століть. Трилогія видавалася в Канаді у 1939 - 1955 рр. та 1973-1974 рр. кілька тисячними накладами. у 1955 році було здійснено переклад англійською мовою. "Сини землі" - це найбільший твір і найвизначніший в українській літературі Канади не тільки за розміром, але й за мистецькою красою і силою. 



В 2018 році ця трилогія вперше була видана в Україні. Книга ілюстрована картинами знаменитого канадійського художника - українця, буковинця за походженням Василя Курилика (серія "Піонери"). 
Сучасному читачу в незалежній Україні буде цікаво відкрити для себе дійсний зміст соціального, культурного й економічного життя перших українських перенселенців в Канаді.


Немає коментарів:

Дописати коментар