пʼятниця, 6 січня 2023 р.

ВАСИЛЬ СТУС І БУКОВИНА (ДО 85-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)


  6 січня 2023 року виповнюється 85 років відомому українському поету-шістдесятнику, мислителю, публіцисту, літературознавцю, перекладачу, дисиденту, захиснику прав людини, борцю за незалежність України Василю Стусу. Нещодавно натрапила на цікаве дослідження Ніни Васильченко-Каверіної в статті "Зв'язки Василя Стуса з Буковиною", надрукованій в "Буковинському журналі" за 2008 рік, № 1. Хоча Василь Стус ніколи не був на Буковині, проте його ідеї, життєствердний український дух, творчий доробок були цікаві нашим краянам. "Стусове вміння сконцентрувати свою волю і силу духу для того, щоби не втратити, зберегти, донести до людей оригінальну поезію, переклади, спогади, передати свою філософію буття, історичне осмислення образу Батьківщини ще не раз справлятиме вплив на свідомість наших краян."- писала авторка статті.

Мало кому відомо, що твори Василя Стуса вперше з'явилися в Чернівцях румунською мовою. Збірка віршів під назвою  " З таборового зошита" в 1974 році потрапила в Чернівецьку книгарню "Дружба", де продавалася література різними мовами світу. Перебуваючи в ув'язненні, Стус передав на волю свій зошит з віршами, який за нез'ясованих обставин опинився в Румунії, в Бухаресті та був перекладений румунською мовою і таємно виданий румунськими літераторами, які зрозуміли цінність творів талановитого українського поета. Видання зацікавило чернівецьких філологів, проте неважко  здогадатися, що органи КДБ дізналися та негайно конфіскували весь тираж. Можливо у когось з буковинців таки збереглося це видання?

Детальніша інформація в статті Степана Карачка "Книги Василя Стуса вперше з'явилися в Чернівцях румунською мовою", яка надрукована в газеті "Буковинське віче" за 2005 рік, 8 квітня.

Читаймо, вивчаймо та досліджуймо цікаві факти!








Немає коментарів:

Дописати коментар