суботу, 9 вересня 2023 р.

КІНО І БУКОВИНА В ДЗЕРКАЛІ ДОВІДКОВИХ ТА БІБЛІОГРАФІЧНИХ ВИДАНЬ (ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНО)



 



Жителів Буковини та Чернівців вже не здивуєш, коли на вулицях чи околицях міста з'являються автофургони з написами "Кіно", чи назвами різних студій, які перевозять необхідне обладнання та техніку для зйомок фільмів, чи з'являються в соціальних мережах оголошення про відбір охочих для участі в зйомках масових сцен. Чернівці з унікальною європейською архітектурою, цікавими будівлями, неповторними інтер'єрами, старовинними брукованими вуличками, чарівною аурою впродовж тривалого часу приваблювали чисельних кінорежисерів. Багато різних фільмів - художніх і документальних, чи епізодів було знято в мальовничих куточках Буковини, передмісті Чернівців, Глибоччині, Хотинщині ("Балада про доблесного лицаря Айвенго") Вижниччині ("Білий птах з чорною ознакою") та ін. 

Дізнатися більше про історію кіно на Буковині, про фільми які тут знімалися, про відомих режисерів і акторів можна з видання:


Кіно і Буковина : бібліогр. покажчик / В. В. Біретто, Н. І. Гугельська. - Чернівці : Букрек. - 2005. - 76 с.

Не можна оминути і величезний вклад в розвиток українського кіно видатного буковинського актора, режисера, сценариста Івана Миколайчука, який народився на Буковині, і яка мала вагомий вплив на митця та формування його як творчої особистості.



Національний геній Іван Миколайчук : біобібліогр. покажчик / авт.-уклад. : А. Лупан, О. Гаврилюк ; Упр. культури Чернів. облдержадмін., ЧОУНБ ім. М. Івасюка. - 2-е вид., доп. переробл. - Чернівці : Букрек, 2016. - 148 с. - До 75-річчя від дня народження.

Електронна версія за посиланням:

https://docs.google.com/document/d/0Bw5wEd4H91yBNDZKdkFHanFDak0/edit?resourcekey=0-Uad73kG19xbta0Ww44Eung

Презентація присвячена 80-річчю Івана Миколайчука дивитись за посиланням:

http://parkbibcult.blogspot.com/2021/06/

Сучасному глядачу відомі художні фільми, які недавно знімалися на Буковині та в Чернівцях, такі як "Іван Сила" про українського борця, визнаного в 1928 році найсильнішою людиною планети, "Віддана" за твором "Фелікс Австрія"  української письменниці Софії Андрухович, "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука та ін. Незабаром в вересні 2023 року, розпочнеться в Чернівцях зйомка повнометражного художнього фільму "Вічник. Сповідь на перевалі духу" за твором з такою ж назвою лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця. 

Також багато цікавої інформації про українське  та буковинське кіно можна знайти в довідковій та іншій літературі, завітавши до Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка.

Дивіться, читайте, обговорюйте!

Немає коментарів:

Дописати коментар