пʼятницю, 6 травня 2016 р.

сидір воробкевич (1836-1903): біобібліогр. покажчик (до 180-річчя від дня народження).–Чернівці, 2016. – 132 с.

Автори-укладачі: Оксана Новак, бібліограф І категорії відділу наукової інформації та бібліографії,  
Олександра Гаврилюк, завідувач відділу наукової інформації та бібліографії.
Підготувала ІІІ розділ: Наталія Масіянначальних відділу використання інформації документів Державного архіву Чернівецької області.
Вебліографія:  Галина Добровольська, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.
Науковий консультант та рецензентПетро Никоненко, кандидат філологічних наук, доцент Ніжинського державного  університету ім. М. Гоголя, заслужений працівник науки і освіти України.
РедакторМарія Довгань, заступник директора з наукової роботи, заслужений працівник культури України.
Комп’ютерний набірЕрна Ротлендер, друкарка,
Мирослава Ковалець, бібліотекар ІІ категорії редакційно-видавничого відділу.
Дизайн обкладинки: Олександр Кицюк, завідувач сектору інтернет-центру.
Випусковий редактор: Іванна Рудько, завідувач  редакційно-видавничого відділу.
Відповідальна за випускНаталія Філяк, т. в. о. директора ЧОУНБ ім. М. Івасюка.


Від укладачів
Біобібліографічний покажчик «Сидір Воробкевич»  підготовлено до 180-річчя від дня народження українського письменника, композитора, публіциста, громадського діяча, діяльність якого стала величезним вкладом у розвиток української літератури, музичної освіти, релігієзнавства на Буковині.
Матеріали покажчика відображають твори Сидора Воробкевича та інформацію про його життєвий шлях та творчу діяльність.
Хронологічні рамки покажчика 1863-2016 рр. Видання містить понад 925 бібліографічних записів, згрупованих за відповідними розділами, але не включає вичерпну інформацію про життєвий і творчий шлях письменника, композитора.
Перший розділ «Твори Сидора Воробкевича» містить 10 підрозділів: Поезія; Проза; Пєси; Публіцистичні матеріали; Релігієзнавство. Історія християнства; Проповіді. Науки для народа - Молитви Господні, Проповіді надгробні; Музикознавство; Листи; Твори Сидора Воробкевича, перекладені іншими мовами; Видання для навчання співам та музиці; Пісні на слова Сидора Воробкевича; Музичні твори – Звукозаписи; Видання, упорядковані та видані Сидором Воробкевичем.
Другий розділ «Життя та діяльність Сидора Воробкевича» містить такі підрозділи: Життєпис; Сценарії; Родина; Світогляд і суспільно-політична діяльність; Творчий шлях Сидора Воробкевича; Дослідники літературної діяльності Сидора Воробкевича; Дослідження літературної спадщини письменника за жанрами; Мовознавчі аспекти в дослідженнях творчості Сидора Воробкевича; Дослідження поетичних творів; Дослідження прозових творів; Дослідження драматичних творів; Зв’язок творчості Сидіра Воробкевича з фольклором; Літературні зв’язки; Міжнаціональні літературні зв’язки; Музично-педагогічна діяльність Сидора Воробкевича; Композиторська діяльність Сидора Воробкевича; Сидір Воробкевич і мистецтво; Твори Сидора Воробкевича на сцені Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської; Вшанування пам’яті до ювілейних дат; Роковини смерті; Вулиця ім. Сидора Воробкевича; Чернівецьке державне училище мистецтв ім. Сидора Воробкевича; Образ Сидора Воробкевича в історико-біографічній літературі  та художній літературі. Присвяти; Пам’ятники та меморіальні дошки, присвячені Сидору Воробкевичу; Премія імені Сидора Воробкевича.
Всі підрозділи і підпункти упорядковано за алфавітом, підрозділи «Вшанування пам’яті та роковини смерті» - у прямій хронології.
Третій розділ «Документи Державного архіву Чернівецької області», підготовлений працівниками архіву, містить такі підрозділи: Документи та друковані видання науково-довідкової бібліотеки Державного архіву Чернівецької області  про Сидора Воробкевича; Публікації про життя та діяльність Сидора Воробкевича, які зберігаються в науково-довідковій бібліотеці Державного архіву Чернівецької області ; Покажчик опублікованих поетичних та музичних творів С. Воробкевича, які зберігаються в науково-довідковій бібліотеці Державного архіву Чернівецької області.
Четвертий розділ «Бібліографія» містить підрозділ «Вебліографія», впорядкований за логічно-алфавітним принципом.
ЧОУНБ ім. М. Івасюка висловлює щиру вдячність працівникам краєзнавчого музею та Державному архіву Чернівецької області за допомогу в наданні матеріалу для підготовки покажчика.
Бібліографічний покажчик (електронна версія) адресовано науковцям, літературознавцям, учителям та викладачам навчальних закладів, музичних шкіл, краєзнавцям, музейним працівникам, бібліотекарям, студентам та всім хто цікавиться літературознавством, релігієзнавством Буковини та життям і творчістю Сидора Воробкевича.

Немає коментарів:

Дописати коментар