четвер, 21 лютого 2019 р.

ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ # 3 "ФЕМІНІЗМ: НА ЗЛАМІ ОПОЗИЦІЙ. ЧОЛОВІЧЕ І ЖІНОЧЕ В КУЛЬТУРІ І СОЦІУМІ"


Чоловіче і жіноче в культурі та соціумі – опозиція, боротьба, рівність, гармонія? Про фемінізм у філософії та про те, чи готове українське традиційне суспільство сьогодні до переосмислення ролі жінки? Саме такі питання, в межах проекту "ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ", розглядалися на третій інтерактивній лекції другого сезону "ФЕМІНІЗМ: НА ЗЛАМІ ОПОЗИЦІЙ" 20 лютого 2019 року.
Поділ людей на чоловіків і жінок видається чимось цілком очевидним. Статі завжди співіснували у певній, відносно стабільній, системі гендерних контрактів і від шостого дня (якщо не брати до уваги історію з Ліліт) майже ніхто не ставив під сумнів «природний» устрій розподілу ролей між чоловіком та жінкою. Парадоксально, та навіть в межах філософії, проблема чоловічого і жіночого впродовж віків якщо і поставала, то лише у символічних формах відтворення релігійних уявлень про ролі і місце чоловіка та жінки в культурі. Тільки в ХХ столітті проблема чоловічого та жіночого заграла новими барвами – те, що віками здавалось очевидним раптом перестало бути таким. Розум – чуттєвість, активність – пасивність, публічне – приватне – фундаментальні бінарні опозиції традиційного суспільства раптом перетворились на проблему, що вимагає якісного переосмислення. Чи актуальне таке переосмислення в сучасному українському суспільстві, чому навіть серед представників сучасної молоді – «феміністка» видається лайливим словом і, зрештою, чи випадковим є те, що чоловіче у парі з жіночим в цьому тексті завжди на першому місці – всі ці питання сформували проблемне поле інтерактивної лекції-дискусії "ФЕМІНІЗМ: НА ЗЛАМІ ОПОЗИЦІЙ. ЧОЛОВІЧЕ І ЖІНОЧЕ В КУЛЬТУРІ ТА СОЦІУМІ". Модераторами зустрічі виступили молоді харизматичні науковці Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича - кандидати філософських наук - Юлія Ткачова та Ігор Руснак, професійний тандем яких, легко утримував увагу чисельної аудиторії впродовж майже двох годин. До висвітлення цієї теми вони підійшли комлексно, підготувавши інтерактивну лекцію, яка складається з трьох блоків: історичного, інтерактивного та блоку, присвяченого стереотипам. Цікава презентація, перегляд відеоролика, статистична інформація, захоплюючі тести, блискуче володіння темою обома ведучими та легкий гумор створили, комфортну для спілкування - камерну, затишну, загалом доброзичливу атмосферу.
Надзвичайно цікава тема об'єднала в залі Чернівецької ОУНБ ім. Михайла Івасюка багатьох чернівчан та гостей міста, охочих послухати та взяти участь в дискусії. Слід зазначити, що серед присутніх були не тільки дівчата та жінки, а й багато представників чоловічої статі, які дуже активно висловлювали своє бачення та думки - як консервативні, так і прогресивні, обговорюючи запропоновану тему. Жіноча частина теж брала участь в обговоренні, ставила запитання та шукала відповіді, долаючи стереотипи.
Традиційно бібліографи відділу наукової інформації та бібліографії запропонували учасникам заходу ознайомитися з виставкою-викладкою літератури про фемінізм з фондів ЧОУНБ ім. Михайла Івасюка, подбали про технічне та інформаційне забезпечення, підготувавши бібліографічний список літератури, з яким можна ознайомитися нижче. Дякуємо викладачам- філософам за прекрасну модерацію, чудово підготовлену лекцію та інтерактивне спілкування, а всім учасникам за активність! Було дуже цікаво!!!
Слідкуйте за анонсами наступних інтерактивних лекцій в соціальній мережі "Facebook"!
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!
Проект "ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ" опинився в полі зору засобів масової інформації та викликав зацікавлення у журналістів. Дякуючи, Людмилі Мельник, вже відбулися дві зустрічі в прямому телевізійному ефірі в передачі "Доброго ранку, Буковино!", присвячені проекту "ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ" (запрошені Балінченко С.П., Гаврилюк О.О.) та темі "ВИКЛИКИ СУЧАСНОЇ НАУКИ" (запрошені Рупташ О.В., Онуфрійчук Р.В.). Цього разу, напередодні нашої лекції-дискусії, присвяченої темі "ФЕМІНІЗМ НА ЗЛАМІ ОПОЗИЦІЙ" відбулася розмова в прямому радіо-ефірі науковця-філософа Ігоря Руснака з ведучим Українського радіо "Буковина" Ярославом Адамчуком, якому ми щиро вдячні за запрошення.!!!! Записи цих передач виставлено в соціальній мережі "Facebook" і поширено в групах "Філософська лабораторія" та "Кафедра філософії".
ДИВІТЬСЯ, СЛУХАЙТЕ, ЧИТАЙТЕ!



















ФЕМІНІЗМ: НА ЗЛАМІ ОПОЗИЦІЙ
(бібліографічний список літератури, представленої на виставці)

  1. Антологія феміністичної філософії  / за ред. Е. М. Джагер, А. М. Янг ; пер.з англ. Б. Єгідис ; наук. ред. пер. О. Іващенко. - Київ : Основи, 2006. - 800 с. - Бібліогр.: с.702 - 775 .
  2. Гайденко В. Феміністські інтервенції в епістемології: головні напрямки та підходи / Вікторія Гайденко // Філософська думка. - 2001. - № 1. - С. 56-80.
  3. Гендерна рівність і розвиток: погляд у контексті європейської стратегії України. - Київ : Заповіт, 2016. - 244 с. - (Бібліотека Центру Разумкова).
  4. Гендерні дослідження: навч.-метод. посіб. / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича ; уклад. Т. В. Медіна. - Чернівці : ЧНУ, 2011. - 128 с.
  5. Гомілко О. ВІдмова від тіла: метафізична помилка сучасного фемінізму / Ольга Гомілко // Філософська думка. - 2001. - № 1. - С. 91-100.
  6. Жінка на порозі ХХІ століття: становище, проблеми, шляхи соціального розвитку  : збірник матеріалів Всеукраїнського Конгресу жінок, Київ, 21-23 1998 року / Мін-во України у справах сім"ї та молоді, Укр. ін-т соц. досліджень. - Київ : НВФ "Студцентр", 1998. - 183 с.
  7. Жовтуля І. Від літератури до фемінізму] / Ірина Жовтуля // Сучасність. - 2002. - № 11 . - С. 84-89.
  8. Кісь О. Жінка в традиційній українській культурі (друга половина ХІХ-початок ХХ ст.) : монографія / Оксана Кісь ; НАН України. Ін-т народознавства. - 2-ге вид. - Львiв, 2012. - 288 с.
  9. Клочков В. Філософія з політичного памфлету (загальні та постмодернові запитання до фемінізму) / В. Клочков // Філософська думка. - 2005. - №1. - С. 66-69.
  10. Марценюк Т. Чому не варто боятися фемінізму / Тамара Марценюк. - Київ : КОМОРА, 2018. - 328 с.
  11. "Ми різні - ми рівні ". Основи культури гендерної рівності : [навч. посіб. для уч. 9-12 кл. загальноосв. навч. закл.] / за ред. О. Семиколєнової. - Київ : К.І.С., 2007. - 176с.
  12. Незалежний культурологічний часопис : Ї. 2003. № 27: Гендер маскулінність. - Гендер фемінність  - Львів : [б. и.], 2003. - 280 с.
  13. Основи теорії гендеру : навч. посіб. / редкол.: В. П. Агеєва, Л. С. Кобелянська, М. М. Скорик. - Київ : К.І.С., 2004. - 536 с.
  14. Павличко С. Фемінізм / Соломія Павличко. - Київ : Основи, 2002. - 322 с.
  15. Становище жінок в Україні: реалії та перспективи : парламентські слухання 9 червня 2004 р. / Верховна Рада України, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Програма Розвитку ООН. – Київ : [б. и.], 2004. - 172 с.
  16. Ткалич М. Г. Гендерна психологія : навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / М. Г. Ткалич. - Київ : Академвидав, 2011. - 246 с.
  17. Формування гендерного паритету в контексті сучасних соціально-економічних перетворень : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м.Київ, 5-7 грудня 2002р.) / Держ. комітет України у справах сім"ї та молоді, Держ. ін-т проблем сім'ї та молоді, Укр. ін-т соц. досліджень, Канадсько-укр. гендерний фонд ; упор. А. Толстокорова. – Київ, 2002. - 224 с.
  18. Формування сучасного світогляду жінок і чоловіків щодо необхідності гендерних перетворень у суспільстві шляхом застосування сучасних технологій та механізмів розвитку ідеології гендерного паритету. Україна: розвиток ідеології гендерного паритету: Матеріали науково-практичної конференції та регіональних семінарів-практикумів. - Київ : Політехніка, 2004. – 396 с.
  19. Фулей Т. І. Основи гендерної рівності: навч.-метод. посіб. для суддів / Т. І. Фулей ; Акад. суддів України, Українсько-канадський проект судової співпраці. - Київ : Тютюкін, 2010. - 240 с. : табл. - Бібліогр.: с. 220 - 232.



Немає коментарів:

Дописати коментар