вівторок, 5 травня 2020 р.

СИДІР ВОРОБКЕВИЧ В ДЗЕРКАЛІ БІБЛІОГРАФІЧНИХ ВИДАНЬ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОУНБ ІМ. МИХАЙЛА ІВАСЮКА





Сидір Воробкевич (1836-1903) : біобібліогр. покажчик / Оксана Новак, Олександра Гаврилюк ; ЧОУНБ ім. М. Івасюка. – Чернівці, 2016. – 132 с. – До 180-річчя від дня народження.










5 травня 2020 року минає 184 роки від дня народження буковинського українського письменника, композитора, громадського діяча, педагога, священника Сидора Воробкевича (1836 - 1903). З цієї нагоди хочемо  представити свої напрацювання: бібліографічні видання присвячені талановитому Буковинському Жайворонку.
Ще в 2016 році відділ наукової інформації та бібліографії  підготував біобібліографічний покажчик до 180-річчя від дня народження Сидора Воробкевича, діяльність якого стала величезним вкладом у розвиток української літератури, музичної освіти, релігієзнавства на Буковині.
Матеріали покажчика відображають твори Сидора Воробкевича та інформацію про його життєвий шлях і творчу діяльність.
Хронологічні рамки покажчика – 1863-2016 рр. Видання містить понад 925 бібліографічних записів, згрупованих за відповідними розділами, і не претендує на вичерпність інформації про життєвий та творчий шлях письменника, композитора. Передмову до видання "Феномен Сидора Воробкевича" написав Петро Никоненко, науковець-філолог, доцент Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, заслужений діяч науки і освіти України.
Перший розділ «Твори Сидора Воробкевича» містить 10 підрозділів: Поезія; Проза; Пєси; Публіцистичні матеріали; Релігієзнавство. Історія християнства; Проповіді. Науки для народа - Молитви Господні, Проповіді надгробні; Музикознавство; Листи; Твори Сидора Воробкевича, перекладені іншими мовами; Видання для навчання співам та музиці; Пісні на слова Сидора Воробкевича; Музичні твори – Звукозаписи; Видання, упорядковані та видані Сидором Воробкевичем.
Другий розділ «Життя та діяльність Сидора Воробкевича» містить такі підрозділи: Життєпис; Сценарії; Родина; Світогляд і суспільно-політична діяльність; Творчий шлях Сидора Воробкевича; Дослідники літературної діяльності Сидора Воробкевича; Дослідження літературної спадщини письменника за жанрами; Мовознавчі аспекти в дослідженнях творчості Сидора Воробкевича; Дослідження поетичних творів; Дослідження прозових творів; Дослідження драматичних творів; Зв’язок творчості Сидіра Воробкевича з фольклором; Літературні зв’язки; Міжнаціональні літературні зв’язки; Музично-педагогічна діяльність Сидора Воробкевича; Композиторська діяльність Сидора Воробкевича; Сидір Воробкевич і мистецтво; Твори Сидора Воробкевича на сцені Чернівецького музично-драматичного театру ім.
 
О. Кобилянської; Вшанування пам’яті до ювілейних дат; Роковини смерті; Вулиця ім. Сидора Воробкевича; Чернівецьке державне училище мистецтв ім. Сидора Воробкевича; Образ Сидора Воробкевича в історико-біографічній літературі  та художній літературі. Присвяти; Пам’ятники та меморіальні дошки, присвячені Сидору Воробкевичу; Премія імені Сидора Воробкевича.
Всі підрозділи і підпункти упорядковано за алфавітом, підрозділи «Вшанування пам’яті та роковини смерті» - у прямій хронології.
Третій розділ «Документи Державного архіву Чернівецької області», підготовлений працівниками архіву, містить такі підрозділи: Документи та друковані видання науково-довідкової бібліотеки Державного архіву Чернівецької області  про Сидора Воробкевича; Публікації про життя та діяльність Сидора Воробкевича, які зберігаються в науково-довідковій бібліотеці Державного архіву Чернівецької області ; Покажчик опублікованих поетичних та музичних творів С. Воробкевича, які зберігаються в науково-довідковій бібліотеці Державного архіву Чернівецької області.
Четвертий розділ «Бібліографія» містить підрозділ «Вебліографія», впорядкований за логічно-алфавітним принципом.
Адресовано науковцям-літературознавцям, учителям та викладачам навчальних закладів, краєзнавцям, бібліотекарям, студентам та всім, хто цікавиться життям та творчістю Сидора Воробкевича.
На жаль, це видання з різних причин так і не було видано та існує тільки в електронному варіанті. 
Заслуговують на увагу три випуски  біобібліографічного покажчика "Лауреати літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича" (Вип. 1, Вип. 2, Вип. 3.). Ці видання містять інформацію про 95 осіб (біографічні дані, фото та короткий список джерел про життя і діяльність), відзначених обласною літературно-мистецькою премією імені Сидора Воробкевича з 1993 р.  по 2010 р. Премія заснована в 1993 році та вручається щорічно 3 листопада до дня річниці Буковинського віча за значні досягнення у розвитку культури і мистецтв краю. Цікаво, що першим був відзначений цією премією письменник, літературознавець - Михайло Івасюк. Також в 1993 році премію отримали: Анатолій Литвинчук - головний режисер Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської  та Андрій Кушніренко - художній керівник та головний диригент Заслуженого Буковинського ансамблю пісні і танцю. Нещодавно було підготовано до друку та здано в видавництво четвертий випуск видання, що містить інформацію про лауреатів премії за період з 2010 р. по 2019 р. 
Ознайомитися з цими виданнями можна після закінчення карантину  в Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка.







Лауреати літературно-мистецької премії ім. Сидора Воробкевича (1993 – 2000рр.) : рекоменд. бібліогр. покажчик.  Чернівці : Букрек, 2001.  48 с.





Лауреати літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича (2001  2005рр.). Вип. 2 : біобібліогр. покажчик.  Чернівці : Рута, 2006.  80 с.













Лауреати літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича (2006  2010рр.). Вип. 3 : біобібліогр. покажчик. - Чернівці : ПП Глібка, 2011.  112 с.









Немає коментарів:

Дописати коментар