пʼятниця, 31 березня 2023 р.

ІНТЕРАКТИВНА ЛЕКЦІЯ "СОЛІПСИЗМ ТА ЙОГО СУЧАСНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ"


    30 березня 2023 року межах проєкту "Філософська лабораторія"  відділом наукової інформації та бібліографії ЧОУНБ імені Михайла Івасюка  було проведено інтерактивну лекцію дискусійного характеру на тему “Соліпсизм та його сучасні інтерпретації”. 
    Слово "соліпсизм" походить від латинської фрази Ego solus ipse, переклад якої означає "тільки Я існую".  Це філософсьо-світоглядна позиція, яка із того факту, що будь-що дається людині тільки через усвідомлення, робить висновок - реально існує тільки моє Я. Соліпсист - парадоксальна людина. Весь зовнішній світ, поза його власною свідомістю підлягає сумніву : сумнів в реальності, або в достовірності всього сущого, заперечення реальності та духовності всього, крім власної свідомості. Якщо належним чином продумати цю позицію, то вона є просто неможливою.  
    Учасники філософського клубу впродовж зустрічі ознайомилися з підготованою мультимедійною презентацією та книжковою виставкою-переглядом. Були розглянуті  основні представники та іхні теорії (Горгій, Декарт, Барклі, Юм), різновиди соліпсизму, простежено його актуальність  в контексті сучасних філософських візій, серед яких філософія свідомості та віртуальна реальність. Жваве  обговорення спалахнуло в процесі аналізу "сильних" та "слабких" версій соліпсизму і наслідки їх використання для моралі та етики. 
     Модерував захід бібліограф, аспірант кафедри філософії та культорології Чернівецького НУ ім. Ю. Федьковича Святослав Рачук. Активно коментувала та доповнювала обговорення цікавими, яскравими прикладами, Світлана Балінченко -  доцентка кафедри філософії та культорології ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Учасники зустрічі ставили запитання та шукали відповіді, дійшовши висновку, що цей філософський напрямок - неординарний та інтелектуально відкинутий. 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар