пʼятницю, 18 травня 2018 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ В ЧОУНБ ІМ. М. ІВАСЮКА 17 ТРАВНЯ 2018



Вже склалася традиція в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка щорічно в Всесвітній день вишиванки приходити на роботу в вишиванках, зали прикрашаються вишитими рушниками, створюються фотозони, де може сфотографуватися кожен бажаючий. 17 травня 2018 року, дружня команда молодих викладачів кафедри філософії ЧНУ ім. Ю. Федьковича теж вирішила скористатися  такою нагодою і зробити колективне фото, після завершення інтерактивної лекції з проекту "Філософська лабораторія"#5. Бібліографи відділу наукової інформації та бібліографії ЧОУНБ ім. М. Івасюка теж долучилися та сфотографувалися на фоні Буковинського рушника єднання.
Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу та  проводиться щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Ідею акції Всесвітній день вишиванки в 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї і святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки.
Спочатку їх одягли кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. І вже впродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, у ньому почала брати участь українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

                         





Немає коментарів:

Дописати коментар