пʼятницю, 18 травня 2018 р.

ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ # 5 "ЧИ Є НАУКА ОБ'ЄКТИВНОЮ?"


     17 травня -  напередодні Дня науки та саме в День вишиванки відбулася п'ята лекція в рамках спільного проекту кафедри філософії ЧНУ ім. Ю. Федьковича і відділу наукової інформації та бібліографії ЧОУНБ ім. М. Івасюка "Філософська лабораторія" на тему: "Чи є наука об'єктивною?" 
     Знайти відповідь на це непросте питання допомагав тандем молодих лекторів - кандидатів філософських наук, асистентів кафедри філософії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича,  Мельничук Мирослав Ілліч та Халай Інна Олегівна.
       Сьогодні наука є домінантним типом світогляду. Ми зазвичай беззаперечно довіряємо науковому знанню. Проте чи не є наука міфом і наскільки наші наукові знання про світ і самих себе є істинними? Підготовлена викладачами змістовна презентація надала можливість всім присутнім розкласти по поличках велику кількість інформації, візуально сприймати різні цікаві приклади наведені лекторами. Питань виникало багато. Врешті стало зрозуміло, що абсолютна об'єктивність недосяжна ні в одній області, як гуманітарних так і природничих наук, включаючи наукове пізнання. Проте ідеал об'єктивного знання - одна з найбільш фундаментальних цінностей науки. Після завершення заходу довго тривало приватне спілкування, обговорення та дискусії.
Щиро вдячні лекторам Мирославу Мельничуку та Інні Халайвсім  присутнім викладачам кафедри філософії, які, традиційно, дружньою командою підтримували своїх молодих колег-лекторів та створювали  гарний настрій і позитивну атмосферу для всіх присутніх. 





















Немає коментарів:

Дописати коментар