пʼятницю, 2 листопада 2018 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ПОКАЖЧИКА "БУКОВИНСЬКОМУ ВІЧУ - 100 РОКІВ (1918 - 2018)"



31 жовтня 2018 року в рамках низки заходів, присвячених ювілею визначної історичної події (3 листопада 1918 року) на Буковині, відбулася презентація бібліографічного покажчика «БУКОВИНСЬКОМУ ВІЧУ - 100 РОКІВ (1918 - 2018)». 
Бібліографічний посібник укладено працівниками бібліотеки Іванною Рудько та Олександрою Гаврилюк у співпраці з Державним архівом Чернівецької області. Науковий рецензент видання - доктор історичних наук, професор кафедри історії України ЧНУ ім. Ю. Федьковича Василь Ботушанський. Бібліографічний покажчик опубліковано накладом 200 примірників у видавництві "Букрек" в рамках "Регіональної програми забезпечення інформаційних потреб населення області..."
Вперше у виданні зібрано та систематизовано інформацію про історичну подію столітньої давності – ухвалу Буковинського народного віча 3 листопада 1918 року про входження Північної Буковини до Західноукраїнської держави, створеної 19 жовтня 1918 року у Львові, та висловлено бажання приєднати українську частину колишніх володінь Австро-Угорщини до України. Лунали гасла: «Віче бажає  прилучення австрійської части української землі до України», «Хочемо до України!». Ці події – важливий крок, зроблений буковинськими українцями до майбутньої української державності. В наш час  - 3 листопада відзначають щорічно, як  найвизначнішу подію в історії Буковинського краю, день державницької орієнтації українців Буковини на Соборну Україну. 

У бібліографічному покажчику відображено історичні документи, архівні матеріали, монографії, книги, збірки документів та матеріалів, розділи з книг та збірників, публікації з періодичних видань. Хронологічні рамки покажчика  – 1918-2018 рр., вміщує 628 бібліографічних записів, згрупованих за окремими розділами. Окремим додатком  подаються світлини листопадових подій 1918  року на Буковині та в Чернівцях зокрема, портрети учасників та подвижників Буковинського віча. Допоміжний апарат покажчика складають іменний покажчик та список назв використаних періодичних видань.  При підготовці використано наукову, довідкову та художню літературу, бібліографічні покажчики і періодичні видання з фондів ЧОУНБ ім. Михайла Івасюка, а також світлини з приватної фотоколекції дослідника історичних подій 1918-1921 років на Буковині Володимира Старика.
 Серед запрошених учасників – рецензент видання, автор передмови, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Василь Ботушанський, який розповів присутнім про передумови велелюдного зібрання буковинців, а також розкрив текст Ухвали Буковинського народного віча 3 листопада 1918 року в Чернівцях. Про уроки Буковинського віча говорив голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», автор передмови презентованого видання  Володимир Старик, який зазначив, що майбутнім науковцям є над чим працювати, адже багато архівних матеріалів залишилися поза увагою.
Начальник відділу використання інформації Державного архіву Чернівецької області, автор передмови «Буковина – земля українська» Борис Баглей розповів про архівні матеріали історичних подій на Буковині 1918 року, а також про відзначення Буковинського віча в Чернівцях у 1990 році, запропонував присутнім до перегляду відеофільм «День Буковинського Віча».
Впродовж заходу звучали поетичні твори-присвяти Буковинському вічу у виконанні Мар’яни Шкрібляк, бібліотекаря відділу обслуговування користувачів, а також музичні номери від  Тетяни Горбатюк, учениці Чернівецької музичної школи № 2, та Олександри Зоріної, учениці Чернівецької музичної школи № 1. Студентська та учнівська молодь мала нагоду переглянути й відеофрагмент з фільму “Бранці Центральної Європи” науково-пізнавальної програми «Невідома Україна. Нариси нашої історії» про події на Буковині восени 1918 року.
На завершення презентації директор бібліотеки Наталія Філяк подякувала всім авторам за співпрацю та подарувала бібліографічний покажчик «Буковинському вічу – 100 років», який адресовано науковцям-історикам, краєзнавцям, викладачам та вчителям навчальних закладів, бібліотекарям, студентам, учням та всім, хто цікавиться формуванням державотворчих процесів на Буковині. 










Немає коментарів:

Дописати коментар