четвер, 15 листопада 2018 р.

ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ #1 ТЕНДЕНЦІЇ ТРАНСГУМАНІЗМУ: ГЛУХИЙ КУТ ЧИ НОВИЙ СТАРТ ЛЮДСТВА?



14 листопада відбулося відкриття сезону (листопад-червень) 2018-2019рр. проекту "ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ". Нагадаємо, що проект "ФІЛОСОФСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ", започатковано в січні 2018 року кафедрою філософії філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та відділом наукової інформації та бібліографії Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка, як цикл інтерактивних лекцій для широкого загалу слухачів, про проблеми сучасності, які стосуються кожного з нас. Лекторами та модераторами були викладачі кафедри філософії.
 Лектором цього разу виступила -  молода креативна науковець, доктор філософських наук, завідувачка кафедри філософії  філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича - РУПТАШ ОЛЬГА ВАСИЛІВНА, яка продемонструвала високу викладацьку майстерність, вміння легко комунікувати з аудиторією, імпровізувати та створювати невимушену доброзичливу атмосферу. Інтерактивна лекція-дискусія була присвячена надзвичайно цікавій темі "ТЕНДЕНЦІЇ ТРАСГУМАНІЗМУ: ГЛУХИЙ КУТ ЧИ НОВИЙ СТАРТ ЛЮДСТВА?"
Трансгуманізм це міжнародний інтелектуальний та культурний рух на підтримку використання науки і технологій для вдосконалення людських розумових та фізичних можливостей. Рух розглядає аспекти людського існування як інвалідність, страждання, хвороби, старіння та недобровільна смерть, необов'язковими та небажаними. Трансгуманісти покладаються на біотехнології та інші передові технології для розв'язання таких проблем. Також трансгуманізм на рівні із перевагами пов'язаний із низкою небезпек , які можна очікувати від майбутнього. Основа трансгуманістичного світогляду полягає в раціональності, здоровому глузді, критичному аналізі доступної інформації, використанні достовірних наукових відомостей про світ. Головною метою трансгуманізму є нескінченне вдосконалення людини, засноване на новітніх відкриттях науково-технічного прогресу. Для досягнення цієї мети трансгуманізм пропонує всіляко підтримувати технічний прогрес; вивчати досягнення науки і техніки, вчасно передбачати й усувати небезпеки і моральні проблеми, які можуть супроводжувати впровадження цих досягнень; розширювати свободу кожної окремо взятої людини, використовуючи науково-технічні досягнення; як можна більш віддалити, а в ідеалі — скасувати старіння і смерть людини, дати їй право самій вирішувати, коли вмирати і чи вмирати взагалі; протистояти вченням та організаціям, що мають цілі, протилежні ідеям трансгуманізму — енвайронменталізм у фанатичній формі (відмова від технічного розвитку, «повернення до природи»), релігійний фундаменталізм, традиціоналізм, та інші форми ідеологій антимодернізму і антипрогресивізму.
Трансгуманісти підтримують розробку нових технологій; особливо перспективними вони вважають нанотехнологію, біотехнологію, інформаційні технології, розробки в галузі штучного інтелекту, завантаження свідомості в пам'ять комп'ютера і кріоніку. Багато трансгуманістів (зокрема футуролог і винахідник Реймонд Курцвейл) вважають, що технічний прогрес, який безперервно прискорюється, вже до 2050 років дозволить створити постлюдину, здібності якої будуть принципово відрізнятися від здібностей сучасних людей. Особливо в цьому допоможуть генна інженерія, молекулярна нанотехнологія, створення нейропротез і прямих інтерфейсів «комп'ютер-мозок». Також багато трансгуманістів вважають, що оскільки швидкість розвитку техніки збільшується експоненціально, то настане час, коли важливі відкриття будуть відбуватися практично відразу, в один і той же час (явище технологічної сингулярності).
З часом сформувалися два основних напрями трансгуманізму, які передбачають використання технологій для різних верств населення. Перший — перетворення в надлюдину обраних: науковців, політиків, людей, що працюють в небезпечних умовах (базується на інтерпретації філософії Фрідріха Ніцше). Другий базується на «філософії спільної справи» Миколи Федорова, його ідеях про об'єднання людства в боротьбі зі смертю і хворобами, досягнення фізичного безсмертя кожного і воскресіння всіх коли-небудь померлих людей.На сучасному етапі трансгуманізм практично тотожний імморталізму, мета якого — необмежене продовження людського життя. 
В рамках досить активної дискусії обговорювалися питання: як впливають  технології на людину на різних рівнях - фізичному, психологічному, ментальному, вербальному? Як розуміють, оцінюють і прогнозують можливі наслідки та ризики виходу за межі наявних людських форм? Звичайно, що охопити все за одну інтерактивну лекцію годі було й намагатись, тому бібліографи відділу наукової інформації та бібліографії  традиційно підготували книжкову виставку-перегляд "Трансгуманізм в літературі", для того, щоб кожен охочий учасник дискусії зміг поглибити свої знання з цієї теми, замовивши в нашій бібліотеці видання, які його зацікавили на виставці.
Завдяки досвідченому модератору ОЛЬЗІ РУПТАШ, було цікаво, інформативно, та  інтерактивно, за що всі учасники зустрічі щиро вдячні!











Немає коментарів:

Дописати коментар