четвер, 10 листопада 2022 р.

УКРАЇНСЬКИЙ ВЕКТОР В СВІТОВІЙ НАУЦІ ( ДО 20-РІЧЧЯ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ НАУКИ В ІМ'Я МИРУ ТА РОЗВИТКУ)


Світочі української науки

Внесок українських вчених в розвиток науки

Науковці Буковини

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – свято, засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО.

У глобальному масштабі цей день вперше був відзначений 10 листопада 2002 року і відтоді широко відзначається у всьому світі.

Заходи цього дня спрямовані на популяризацію науки в суспільстві, необхідність взаємодії науки та громадськості, стимулювання праці науковців.

Щорічно встановлювалась певна тема Всесвітнього дня науки, у 2022 році вона звучить так: «Фундаментальні науки на користь сталого розвитку». «Застосування фундаментальних наук є життєво важливим для прогресу в медицині, промисловості, сільському господарстві, водних ресурсах, енергетичному плануванні, екології, комунікаціях та культурі» – таким посиланням супроводжувалось оголошення резолюції Генеральної Асамблеї ООН про визначення 2022 року Міжнародним роком фундаментальних наук на користь сталого розвитку.

Українська наука сьогодні, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці наших вчених має свої наукові школи та технологічні розробки, проте потребує реформування та належної державної підтримки.

ВСІХ НАУКОВЦІВ З ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ НАУКИ!

З нагоди Всесвітнього дня науки відділ наукової інформації та бібліографії ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував кілька виставок- переглядів, на яких представлена література про видатних українських науковців, їх внесок в розвиток науки, української і світової, та персональні бібліографічні видання, присвячені буковинським вченим -  та їх науковим досягненням.

 Більшість цих бібліографічних покажчиків упорядковано саме працівниками нашої бібліотеки. Нещодвно побачили світ в серії "Науковці Буковини": "Лідія Ковалець" - до 60-річчя від дня народження літературознавиці, педагога, професорки ЧНУ ім. Юрія Федьковича та "Яків Кіршенблат" (1912-1980) - до 110-річчя від дня народження знаного ендокринолога, фізіолога, зоолога, педагога, професора, завідувача кафедри (1954-1980 рр.) нормальної фізіології, тоді, Чернівецького медичного інституту.


"Лідія Ковалець" - до 60-річчя від дня народження літературознавиці, педагога, професорки ЧНУ ім. Юрія Федьковича


"Яків Кіршенблат"(1912-1980) - до 110-річчя від дня народження знаного ендокринолога, фізіолога, зоолога, педагога, професора, завідувача кафедри (1954-1980 рр.) нормальної фізіології, тоді, Чернівецького медичного інституту.

 Запрошуємо ознайомитися!


Немає коментарів:

Дописати коментар