четвер, 3 листопада 2022 р.

ЛЕКЦІЯ-ДИСКУСІЯ "СТОЇЦИЗМ ЯК РЕЛАКСАЦІЯ СЬОГОДЕННЯ"




3 листопада 2022 року в ЧОУНБ ім. М. Івасюка відбулася лекція- дискусія "Стоїцизм як релаксація сьогодення" в рамках проєкту "Філософська лабораторія". 
Стоїци́зм — вчення однієї з найвпливовіших філософських шкіл античності, заснованої близько 300 р. до н. е. Своє ім'я школа отримала від назви портика Стоя Пойкіле (грец. στοά ποικίλη, букв. «розписний портик», «розписна стоя»), де засновник стоїцизму, Зенон із Кітіона, вперше виступив як самостійний учитель.
Стоїки вважали логіку, фізику і етику частинами філософії. Відоме їх порівняння філософії з фруктовим садом, де логіка — садова огорожа, фізика — фруктове (фруктові) дерево(а), а етика — плоди дерева, тобто результат, що базується на певних (зумовлено-визначених) принципах і обмежений певними рамками. 
Жити доброчесно  означає жити згідно з Логосом природи. Життя, згідне з природою, яке водночас є згідним з розумом. З цього огляду розум був для стоїків мірою поведінки, адже він править не лише людиною, але й цілим  світом, а, значить, він становить зв'язок між людиною та космосом, між людською чеснотою і законом природи. 
Ідеал стоїцизму — мудрець, що досяг душевної незворушності (атараксії) і завжди діє у згоді із природним законом, відповідно до накреслень долі. 
"Існує тільки одна дорога до щастя — припинити перейматися тим, що не підвладне нашій волі. Чого не варто робити, не роби того навіть у думках"(Епіктет).
Мудрість, мужність, поміркованість, справедливість - чотири головних чесноти стоїків.
Чи може людина в ХХІ столітті застосувати ідеї стоїцизму для того щоб знайти вихід з складних життєвих ситуацій, вижити та бути щасливою? Про це йшлося на лекції-дискусії  "Стоїцизм як релаксація сьогодення". Модерував зустріч бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії, аспірант-філософ Святослав Рачук, який підготував лекцію та презентацію до неї. Активним спікером був студент-математик Євген Ткач, в обговоренні брали участь Роман Рошкулець - науковець, доцент кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, інженер-оптик, філологи, бібліотекарі та інші. Присутні висловлювали свої думки, зачитували цитати стоїків та коментували їх, ділилися прикладами з свого життєвого досвіду та використанням ідей стоїцизму в повсякденні. Дійшли висновку, що в сучасному суспільстві ідеї стоїцизму прийнятні згідно правила золотої середини.


















Немає коментарів:

Дописати коментар