пʼятниця, 25 листопада 2022 р.

ДИСПУТ "РЕФЛЕКСІЯ СВОБОДИ У ФІЛОСОФІЇ ЕКЗИСТЕНЦІАЛІЗМУ"

 









24 листопада 2022 року в ЧОУНБ ім. М. Івасюка в рамках проєкту "Філософська лабораторія" відбувся диспут на тему "Рефлексія свободи у філософії екзистенціалізму" для тих, хто цікавиться філософією.
Екзистенціалі́зм або філософія існування (від лат. exsistentia — існування) — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору. Екзистенціалізм підкреслює, що людина відповідає за свої дії лише тоді, коли діє вільно, має свободу волі, вибору і засобів їхньої реалізації. Формами прояву людської свободи є творчість, ризик, пошук сенсу життя, гра та ін. Основним положенням екзистенціалізму є постулат: 
екзистенція (існування) передує есенції (сутності).
Першими до екзистенціалізму у своїх працях звернулись данський філософ Серен К'єркегор та німецький філософ  Фрідріх Ніцше. Розвивався далі в працях німецьких (Мартін Гайдеґґер, Карл Ясперс) та французьких (Габріель-Оноре Марсель, Альбер Камю, Жан-Поль Сартр) філософів та письменників. Український екзистенціалізм представлений творчістю письменників Лесі Українки, Тараса Шевченка, Михайла Коцюбинського, Валер'яна Підмогильного, Івана Багряного, Осипа Турянського, Василя Стефаника та ін.
Зрозуміти, що таке свобода, зробити власний вибір та взяти на себе відповідальність, знайти відповідь на питання в чому смисл життя - з'ясовували учасники заходу. 
Спікером та модератором зустрічі виступив Святослав Рачук - бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії, аспірант-філософ, який представив презентацію та проаналізував ідеї різних представників екзистенціалізму. Активну участь в дискусії та  обговоренні уривків з першоджерел авторів-предстаників світового та українського екзистенціалізму брали: Світлана Балінченко - науковиця, доцентка кафедри філософії та культорології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, студенти-філософи Аліна Венгер та Антон Попаденко, філологиня Марина Горбатюк, студент-програміст Євген Ткач, який підготував цікавий інтерактив, інженер-оптик, культорологи, бібліотекарі та інші гості заходу. На завершення, Світлана Балінченко представила книгу Петера Слотердайка "Критика цинічного розуму" та порадила її прочитати. Присутні мали нагоду ознайомитися з довідковими виданнями та літературою філософської тематики, яка є в бібліотеці.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар