четвер, 16 квітня 2020 р.

"СОЛОДКЕ ПЕЧИВО" ДАРІЇ ЦВЄК - КУЛІНАРНИЙ БЕСТСЕЛЕР

КРАЩІ РЕЦЕПТИ ВИПІЧКИ ДО ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ



А ви вже подбали про випічку до Великодня?! Саме час! Паски, баби, завиванці, різноманітне печиво - дуже вдало виходять за рецептами знаної кулінарної майстрині Дарії Цвєк (10.10.1909, м. Гримайлів на Тернопільщині  - 2004, м. Івано-Франківськ). Сама впродовж багатьох років послуговуюся порадами з її кулінарних книг. А чи багатьом відомо, що пані Дарка була близькою багаторічною подругою та гімназійною товаришкою української письменниці Ірини Вільде?! 
Завдяки Ірині Вільде українські господині отримали широковідомі свого часу кулінарні книги Дарії Цвєк. Після Другої світової війни пані Дарка вела на радіо сімейно-кулінарну програму. Згодом, в 1958 році, Ірина Вільде запропонувала видати збірку найкращих кулінарних рецептів. Вони тоді й подумати не могли, що книжка "Солодке печиво", перше видання якої з'явилося вже в 1960 році, стане настільним (майже хрестоматійним) посібником господинь по всій Україні та першою із серії бестселерів талановитої кулінарки.  За 95 років життя пані Цвєк не полишала активну життєву позицію. 35 років віддала педагогічній праці, працюючи вчителем біології, довгий час була головою Спілки українок, активно займалась музикою, добре грала на флейті і, звичано, займалася кулінарією, мала гарну родину.
 Вона авторка бестселерів: «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім'ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам» та ін.
Книгу «Солодке печиво» перевидавали дев'ять разів. Ця книжка, доповнена рецептами пирогів з солоною начинкою та напоїв, видавалася під назвою «Домашнє печиво».
Збірка рецептів та порад «Малятам і батькам» (Львів : Видавництво Старого Лева) була визнана  "Книгою року- 2002".
Книга «Солодке печиво» черговий раз була перевидана в 2013 році (Львів: Видавництво Старого Лева) і потрапила до списку «Лідери літа» за версією Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року 2013»Загальний наклад книг  Дарії Цвєк становить п’ять мільйонів примірників. 

НАЙСМАЧНІШИЙ РЕЦЕПТ ПАСКИ ВІД ДАРІЇ ЦВЄК
Готується легко та швидко! Спробуйте!

Інгредієнти:
500 г борошна, 1 склянка молока, 4 жовтки, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла або маргарину чи олії, 100 г цукру, 1/2 ложки солі, ванілін.

Приготування:

Розвести в теплому молоці дріжджі з 1 ст. ложкою цукру і 1 ст. ложкою борошна. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд з борошном, додати розтерті з цукром до білості жовтки, посолити і замісити. Під кінець вимішування влити розтоплений маргарин або теплу олію, вимісити ще раз, щоб тісто ввібрало весь жир, накрити і поставити в тепле місце.
Коли тісто підійде, перемісити, викласти частину його в форму, дно якої застелене промащеним папером, заповнивши її на 2/3. Тісто знову поставити, щоб підійшло. Коли форма виповниться, тісто змастити яйцем і пекти в гарячій духовці (190-200 °С) протягом 45 хв.
 Більше рецептів пасок – http://bit.ly/2IVbPWf











Немає коментарів:

Дописати коментар