четвер, 2 квітня 2020 р.

МЕДИКАМ УКРАЇНИ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ! (Історія української медицини в дзеркалі енциклопедичних видань)


НИЗЬКИЙ УКЛІН ВСІМ МЕДИКАМ УКРАЇНИ ЗА ВІДДАНІСТЬ СПРАВІ, ВИСОКИЙ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА ЛЮДЯНІСТЬ! 




Працюючи дистанційно в період пандемії, спричиненої коронавірусом COVID-19, дуже доречно з великою повагою та щирою вдячністю згадати про всіх медичних працівників, на плечі яких впав неймовірно важкий та відповідальний тягар – рятувати пацієнтів в складних реаліях сьогодення, наражаючи часто себе та свої сім’ї на смертельну небезпеку. В усі часи лікарі залишалися на «передовій лінії» в складній, відповідальній, проте дуже почесній справі – боротьбі за здоров’я та життя людей.  Українська медицина має багату історію.
Нещодавно довідковий фонд відділу наукової інформації та бібліографії збагатився кількома розкішно оформленими енциклопедичними  виданнями, які присвячені медикам України – лікарям-практикам, науковцям, які впродовж багатьох років самовіддано боролися з різними хворобами, ретельно вивчали збудників, винаходили вакцини, боролися з епідеміями, лікували та дбали про здоров’я кількох поколінь українців. Кожен з них вписав свої рядки до Золотої книги української медицини, вражаючи своєю відданістю справі, жертовністю та працездатністю. Їхні досягнення, нерідко світового значення, зумовили розвиток та здобутки сучасної медицини.
ОТЖЕ, ЗНАЙОМТЕСЯ! Серед нових надходжень заслуговує на особливу увагу об’ємне видання в трьох томах: (Червяк П. І. Медицина України в персоналіях) - енциклопедичний біобібліографічний довідник, який містить короткі нариси життя, фотографії та списки літератури про лікарів та вчених-медиків України з часів праукраїнського світу, скіфської доби, часів Київської Русі, Російської імперії, Української Народної Республіки, СРСР, УРСР, незалежної України. Через життєписи висвітлена  роль українців у творенні медицини Російської імперії та повертається історична справедливість про належність багатьох видатних вчених-медиків до України. Також подані біографічні довідки про видатних вчених та лікарів, яким довелося працювати не тільки в Україні, а й поза її межами. Великий масив персоналій свідчить про вагомий внесок вчених-медиків та лікарів у світову медицину та грандіозну пошукову роботу, здійснену автором.
         ЦІКАВО! Видання також містить статті про медиків, які працювали на Буковині, в Чернівцях та Чернівецькій області,  вчилися та викладали в Чернівецькому медичному інституті (нині – Буковинський медичний університет). Серед них: Михайло Ткач – лікар за освітою та відомий поет-пісняр, Олена Самсон – науковець, яка займалася питаннями гастроентерології, Василь Пішак – колишній багаторічний ректор Чернівецького медичного інституту, Яків Кіршенблат – авторитетний фахівець в галузі фізіології і нейроендокринолоії та інші.



Червяк П. І. Медицина України в персоналіях : (енциклопед. Біобіб-ліогр. довід.) : [у 3 т.] / П. І. Червяк ; [за наук. ред. Ю. І. Кундієва та ін.] ; Нац. акад. мед. наук України.  Київ : Фенікс, 2019. – Т. 1 : А-Ж.  2019. – 1078 с. : фот.  Бібліогр. в кінці ст.  50 прим.


Червяк П. І. Медицина України в персоналіях : (енцикл. біобібліогр. довідник) : [у 3 т.] / П. І. Червяк ; [за наук. ред. Ю. І. Кундієва та ін.] ; Нац. акад. мед. наук України.  Київ : Фенікс, 2019. – Т. 2 : З-О.  2019. – 1114 с. : фот. – Бібліогр. в кінці ст.   50 прим.

Червяк П. І. Медицина України в персоналіях : (енцикл. біобібліогр. довідник) : [у 3 т.] / П. І. Червяк ; [за наук. ред. Ю. І. Кундієва та ін.] ; Нац. акад. мед. наук України. – Київ : Фенікс, 2019. – Т. 3 : П-Я. – 2019. – 1220 с. : фот.  Бібліогр. в кінці ст. – 50 прим.

Надзвичайно інформативною  та цікавою є книга нарисів (Цимбалюк В. І., Червяк П. І. Світочі української медицини) нарисів про  життя та  внесок у медицину українських науковців-медиків і лікарів. Через життєписи висвітлено визначальну роль українців у творенні медицини країн, у складі яких перебувала Україна та повернення історичної справедливості про належність багатьох видатних учених-медиків до України. Також подано біографічні довідки про видатних учених і лікарів, яким довелося працювати не тільки в Україні, а й поза її межами.





Цимбалюк В. І. Світочі української медицини : [нариси] / В. І. Цимбалюк, П. І. Червяк ; Нац. акад. мед. наук України.  Київ : Просвіта, 2019.  320 с. : іл., фот.


Ці довідкові видання вже сьогодні стали бібліографічною рідкістю, оскільки видані невеликим накладом і можуть знадобитися тим, хто цікавиться історією української медицини. Запрошуємо більш детально ознайомитися з цими виданнями  в відділі наукової інформації та бібліографії після закінчення карантину. 

Немає коментарів:

Дописати коментар