вівторок, 13 серпня 2024 р.

Від долі не втікають — їй ідуть назустріч. Усе життя.

 

(1924-2009)

 У серні виповнилося б 100 років від дня народження відомому письменникові, сценаристу, редактору одної з найвідоміших українських газет «Літературна Україна» (раніше «Літературна газета), лауреату Шевченківської премії та Героєві України – Загребельному Павлу Архиповичу. Ця людина в своєму житті пережила багато негараздів – в ранньому віці залишився без матері, добровольцем пішов на фронт де брав участь у битві за Київ (1941 р.), був не раз поранений, в непритомному стані потрапив у полон до нацистів, з концтабору вийшов лише в лютому 1945 році. Свої життєві емоції письменник передає в автобіографічній повісті «Дума про невмирущого» (1957 р.) – присвячена молодому воїну, який загинув у нацистському концтаборі. Через три роки побачив світ його перший роман «Європа 45» . Одним із шедевром української прози є роман «Диво», П. Загребельний працював над ним шість років. В цьому творі образ Софії Київської втілює в собі сильний дух українського народу, віками хотіли знищити це диво – Софію Київську, та собор знову й знову повстає з руїн та попілу. Про історію нашого народу письменник написав цілі цикли романів: «Первоміст», «Смерть у Києві», «Євпраксія» та інші. А про історичний роман «Роксолана», який надрукували в 1980 році, напевно знає кожний. П. Загребельний особисто відвідав Рогатин Івано-Франківської області, там народилася майбутня султана, та був у Туреччині – в місцях пов’язаних з Роксоланою. Тому в романі використано багато правдивих історичних подій XVI ст. А надихнула письменника на створення літературного шедевру книга А. Кримського «Історія Туреччини». Та автор ніколи не вважав Роксолану національною гордістю. Ювіляр створив близько сорока романів, багато з них перекладено 23 мовами світу.
Слід згадати П. Загребельного як талановитого редактора-новатора «Літературної газети». Під його керівництвом це видання вдихнуло в себе різноманітну можливість національної творчої думки. Він почав друкувати молодих українських авторів: І. Драча, Л. Костенко, В. Симоненка, Д. Павличка та інших. За це – радянська влада позбавила редактора посади й заважала друкувати його твори.
Як сценарист, П. Загребельний працював у різних напрямках: від воєнної тематики («Перевірено – мін немає»), любовної («Переходимо до любові»), так і до історичної («Ярослав Мудрий»).
Краще дізнатись про нашого ювіляра допоможе Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка. Приходьте, і ми разом з вами зможемо поринути в різноманіття творчості П. Загребельного.

Чекаємо, до зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар