понеділок, 23 вересня 2024 р.

Пекельний шлях української письменниці

 

(1890-1964)

 60 років тому, 26 вересня 1964 року, не стало відомої української письменниці та перекладачки Зінаїди Павлівни Тулуб. Свою творчість вона почала російськомовною поезією, але за радянських часів перейшла на українську. У письменниці було не легке життя, багато років перебувала  в виправному таборі за політичні погляди, через тяжкі виправні роботи покосилося її здоров’я. Найвідоміший з творів З. Тулуб є історичний роман-дилогія «Людолови», де відображено поневолення народу в період XVI –  початку XVII ст., коли українські землі страждали від постійних набігів ординців та польсько-шляхетських загарбників. Авторка з легкістю передала побут українського козацтва, політичні погляди козацької старшини, саму постать Сагайдачного та українців. Не оминула З. Тулуб і нашого Кобзаря, написавши роман про заслання Т. Шевченка – «В степу безкраєм за Уралом». Письменниця також працювала над кіносценаріями та п’сами, де знову відчувається її любов до образу Кобзаря (“Великий Кріпак (Тарас Шевченко)», «Кобзар і акин» тощо), та до історичної пам’яті («Гайдамаччина»).

Краще осягнути життя і творчість З. П. Тулуб нам допоможе біобібліографічний покажчик «Зінаїда Павлівна Тулуб (1890-1964)», виданий НАН України, Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського у 2012 році. Передмову покажчика написав відомий академік М. Жулинський, де розповідає про талант та складну долю письменниці. Посібник включає бібліографічні відомості про архівні документи, монографії, матеріали наукових конференцій, дисертацій тощо. Також можна дізнатись про родину Тулубів, адже батько З. Тулуб (Тулуб Павло Олександрович (1862-1923))  – є також відомим поетом, журналістом, перекладачем та громадським діячем.

Ознайомитися з даним біобібліографічним покажчиком ви можете в ЧОУНБ ім. М. Івасюка у відділі наукової інформації та бібліографії .


Зінаїда Павлівна Тулуб (1890 - 1964) : біобіліограф. покажч. / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; уклад. А. М. Колесніченко [та ін.] ; вступ. ст. М. Г. Жулинського. - Київ : [б. в.], 2012. - 150 с. + 16 с. кол. вкл. - 1001 пр. - ISBN 978-966-97236-1-1


Чекаємо на Вас!

середа, 18 вересня 2024 р.

Інформаційна сесія: «Європейська регіональна політика: можливості та перспективи»

 

18 вересня, в рамках співпраці Чернівецького обласного ВГО УБА з кандидаткою юридичних наук, доценткою кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ольгою Чепель, було проведено інфосесію «Європейська регіональна політика: можливості та перспективи».

Регіональна політика Європейського Союзу – це система заходів, спрямованих на посилення економічного добробуту регіонів Європейського Союзу, а також запобігання регіональним диспропорціям.

Базові принципи регіональної політики ЄС:

-          принцип субсидіарності – вимагає, щоб рішення у державі приймались на нижчому рівні і верхні ланки управління долучались лише, якщо вони ефективніші за нижчі.
-          принцип координації – інтегроване використання всіх доступних фінансових інструментів.
-          принцип еластичності – врахування організаційної та інституційної специфіки країн-членів при проведенні регіональної політики.
-          принцип програмування – забезпечує довготермінову стабільність регіональної політики, її цілей і засобів реалізації, сприяє ґрунтовному аналізу вирішення проблем, а також має заохочувати до координації й діалогу між окремими міністерствами.
-          принцип партнерства – означає максимально можливий рівень співпраці між Комісією та державами-членами у розробці та реалізації програм.
-          принцип відповідності – передбачає відповідність регіональної політики іншим спільним політикам ЄС, а найважливіше, законодавства у сфері захисту конкуренції, прозорості державних замовлень, охорони навколишнього середовища та гендерної рівності.
-          принцип гуртування – передбачає зв'язок регіональних політик із макро-економічною політикою, яка проводиться країнами-членами.
-          принцип концентрації –  структурні операції ЄС зосереджуються переважно на найменш розвинених регіонах ЄС.
-          принцип додатковості – спосіб фінансування пріоритетних цілей.
Напрямки регіональної політики ЄС на 2021-2027 включає такі цілі:
А) Конкурентоспроможна та розумна Європа шляхом сприяння інноваційних і розумних економічних перетворень.
Б) «Зелена» Європа, тобто екологічна економіка з низьким вмістом вуглецю.
В) Об’єднана Європа завдяки покращеній мобільності.
Г)Соціальна та інклюзивна Європа, яка впроваджує європейську основу соціальних прав людини.
Ґ) Європа ближче до громадян завдяки сталому розвитку всіх типів територій.

Щиро дякуємо нашій спікерці! 

понеділок, 16 вересня 2024 р.

КЛУБ «УНІКАЛЬНИЙ СВІТ АСТРОЛОГІЇ». ЗУСТРІЧ СІМНАДЦЯТА

 


15 вересня знову відбулася зустріч астрологічного клубу «Унікальний світ астрології», на якій була розглянута тема:  «Соляр, як техніка прогнозу подій на рік». Учасники клубу змогли дізнатися свій астрологічний прогноз на 2025 рік, задавали запитання, які їх цікавили. Соляр – це персональний Новий рік, який в усіх починається у день народження, враховується дата, місце народження та час. Він дає уявлення про те, які події й можливості для вас будуть актуальними протягом наступного року. Також можна дізнатися про фінансові питання та кар’єру, сприятливі чи не сприятливі періоди для творчих проєктів, нові знайомства, що можуть вплинути на ваше життя, народження дітей тощо. Модератором заходу був Ярослав Рачук.


Щиро дякуємо організаторам та модератору заходу!