середа, 18 вересня 2024 р.

Інформаційна сесія: «Європейська регіональна політика: можливості та перспективи»

 

18 вересня, в рамках співпраці Чернівецького обласного ВГО УБА з кандидаткою юридичних наук, доценткою кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ольгою Чепель, було проведено інфосесію «Європейська регіональна політика: можливості та перспективи».

Регіональна політика Європейського Союзу – це система заходів, спрямованих на посилення економічного добробуту регіонів Європейського Союзу, а також запобігання регіональним диспропорціям.

Базові принципи регіональної політики ЄС:

-          принцип субсидіарності – вимагає, щоб рішення у державі приймались на нижчому рівні і верхні ланки управління долучались лише, якщо вони ефективніші за нижчі.
-          принцип координації – інтегроване використання всіх доступних фінансових інструментів.
-          принцип еластичності – врахування організаційної та інституційної специфіки країн-членів при проведенні регіональної політики.
-          принцип програмування – забезпечує довготермінову стабільність регіональної політики, її цілей і засобів реалізації, сприяє ґрунтовному аналізу вирішення проблем, а також має заохочувати до координації й діалогу між окремими міністерствами.
-          принцип партнерства – означає максимально можливий рівень співпраці між Комісією та державами-членами у розробці та реалізації програм.
-          принцип відповідності – передбачає відповідність регіональної політики іншим спільним політикам ЄС, а найважливіше, законодавства у сфері захисту конкуренції, прозорості державних замовлень, охорони навколишнього середовища та гендерної рівності.
-          принцип гуртування – передбачає зв'язок регіональних політик із макро-економічною політикою, яка проводиться країнами-членами.
-          принцип концентрації –  структурні операції ЄС зосереджуються переважно на найменш розвинених регіонах ЄС.
-          принцип додатковості – спосіб фінансування пріоритетних цілей.
Напрямки регіональної політики ЄС на 2021-2027 включає такі цілі:
А) Конкурентоспроможна та розумна Європа шляхом сприяння інноваційних і розумних економічних перетворень.
Б) «Зелена» Європа, тобто екологічна економіка з низьким вмістом вуглецю.
В) Об’єднана Європа завдяки покращеній мобільності.
Г)Соціальна та інклюзивна Європа, яка впроваджує європейську основу соціальних прав людини.
Ґ) Європа ближче до громадян завдяки сталому розвитку всіх типів територій.

Щиро дякуємо нашій спікерці! 

Немає коментарів:

Дописати коментар