понеділок, 23 вересня 2024 р.

Пекельний шлях української письменниці

 

(1890-1964)

 60 років тому, 26 вересня 1964 року, не стало відомої української письменниці та перекладачки Зінаїди Павлівни Тулуб. Свою творчість вона почала російськомовною поезією, але за радянських часів перейшла на українську. У письменниці було не легке життя, багато років перебувала  в виправному таборі за політичні погляди, через тяжкі виправні роботи покосилося її здоров’я. Найвідоміший з творів З. Тулуб є історичний роман-дилогія «Людолови», де відображено поневолення народу в період XVI –  початку XVII ст., коли українські землі страждали від постійних набігів ординців та польсько-шляхетських загарбників. Авторка з легкістю передала побут українського козацтва, політичні погляди козацької старшини, саму постать Сагайдачного та українців. Не оминула З. Тулуб і нашого Кобзаря, написавши роман про заслання Т. Шевченка – «В степу безкраєм за Уралом». Письменниця також працювала над кіносценаріями та п’сами, де знову відчувається її любов до образу Кобзаря (“Великий Кріпак (Тарас Шевченко)», «Кобзар і акин» тощо), та до історичної пам’яті («Гайдамаччина»).

Краще осягнути життя і творчість З. П. Тулуб нам допоможе біобібліографічний покажчик «Зінаїда Павлівна Тулуб (1890-1964)», виданий НАН України, Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського у 2012 році. Передмову покажчика написав відомий академік М. Жулинський, де розповідає про талант та складну долю письменниці. Посібник включає бібліографічні відомості про архівні документи, монографії, матеріали наукових конференцій, дисертацій тощо. Також можна дізнатись про родину Тулубів, адже батько З. Тулуб (Тулуб Павло Олександрович (1862-1923))  – є також відомим поетом, журналістом, перекладачем та громадським діячем.

Ознайомитися з даним біобібліографічним покажчиком ви можете в ЧОУНБ ім. М. Івасюка у відділі наукової інформації та бібліографії .


Зінаїда Павлівна Тулуб (1890 - 1964) : біобіліограф. покажч. / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; уклад. А. М. Колесніченко [та ін.] ; вступ. ст. М. Г. Жулинського. - Київ : [б. в.], 2012. - 150 с. + 16 с. кол. вкл. - 1001 пр. - ISBN 978-966-97236-1-1


Чекаємо на Вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар