середа, 10 липня 2024 р.

Енциклопедичний спадок української діаспори

Без осмислення своєї історії, культури й духовного оновлення не можливо розбудувати самостійної соборної Батьківщини. В цьому випадку нам на допомогу прийдуть вагомі дослідження, які накопичувалися століттями не тільки українцями, а й світовими науковцями. Ці праці народжували багатотомні видання різноманітних видів енциклопедій – це довідники з різних галузей знань, вони мають велике значення для розвитку й примноження інтелектуального та духовного потенціалу кожної країни. Напевно, ви чули про такі всесвітньо відомі енциклопедичні видання, як, наприклад, французька Енциклопедія з XVIII ст., Енциклопедія Британіка чи знаменитий енциклопедичний Лексикон Брокгауза.

 Хочу звернути увагу на  Енциклопедію Українознавства – це невичерпне джерело наукової інформації з культурно-політичного життя українського народу з часів давнини до середини ХХ ст. Вона була підготовлена та видана у 1945-1995-х роках науковцями української  діаспори під егідою Наукового товариства імені Шевченка у Європі (розташованого у м. Сарселі, Франція). Головними редакторами Енциклопедії Українознавства були Володимир Кубійович, Зенон Кузеля та Аркадій Жуковський. Складається вона з двох частин, що містить 14 томів, надрукована українською мовою. Перша частина, що вийшла у 1949 р. сформована з трьох томів. Перший том містить загальні відомості про Україну: географію та природу, мову, етнографію тощо. Другий – знайомить нас з історією мови, церкви, культури та інше. Третій том за своїм характером дуже різноманітний, він містить знання з музики, освіти, преси, видавничої справи, бібліотеки, архіви, музеї і так далі. А у прикінцевій частині третього тому ми дізнаємось про народне господарство, стан і розвиток суспільства, військову справу.

    Друга частина, що вийшла у 1955-1995 роках, містить 10 томів, де є більше 20 тисяч коротких статей-тлумачень на 4015 сторінках, та 11-й  том з виправленнями та доповненнями.

 У 1963-1971 роках, за ініціативою Володимира Кубійовича, на базі першої частини Енциклопедії Українознавства світ побачив англомовний великий двотомний енциклопедичний довідник про Україну під назвою «Ukraine. A Concise Encyclopedia». Друга частина – стала базою для 5-томного паперового англомовного видання (1984-1993 роки) «Encyclopedia of Ukraine».

    В 2001 р. з’явилася англомовна онлайн версія цього видання «Internet Encyclopedia of Ukraine» , якою займається Canadian Institute of Ukrainian Studies.

   В Україні в перші роки Незалежності репринтне видання Енциклопедія Українознавства вийшло у двох видавництвах – у Львові організацією НТШ та у Києві харківською друкарською фабрикою «Глобус».  З ними ви зможете познайомитись в ЧОУНБ ім. М. Івасюка у відділі наукової інформації та бібліографії. На жаль, в бібліотеці не збереглися всі томи цієї клопіткої довготривалої праці української діаспори, та маємо надію, що вас зацікавить це енциклопедичне видання і ви завітаєте до нас, щоб поповнити свої знання спадком наших предків та науковців світового рівня.

Чекаємо на вас, до зустрічі!


Немає коментарів:

Дописати коментар