середа, 31 липня 2024 р.

Інформаційна сесія: «Система інституцій та органів ЄС: порядок організації та діяльності»


31 липня публічні бібліотеки ТГ Чернівецької області в рамках співпраці Чернівецького обласного відділення ВГО УБА з кандидаткою юридичних наук, доценткою кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства ЧНУ ім. Ю. Федьковича  Ольгою Чепель взяли участь у інформаційній сесії "Система інституцій та органів ЄС: порядок організації та діяльності". Учасники інфосесії дізналися, що система інституцій складається з 7 головних керівних органів ЄС:

1. Європейська рада – це вищий політичний орган ЄС, складається з 27 ключових представників держав (глави держав та урядів держав-членів ЄС), членами Європейської ради є також її голова, який обираються раз на 2,5 роки, та голова Європейської комісії.

2. Європейський парламент – це законодавчий орган ЄС, що обирається прямим голосуванням громадянами Європейського Союзу (1 раз на 5 років). Останні вибори пройшли 7-9 червня 2024 році, було обрано 720 депутатів. Голова  - Роберта Метсола.

3. Рада Європейського Союзу – є одночасно законодавчим і виконавчим органом, складається з 27 національних міністрів певних галузей та одного відповідального за цю галузь єврокомісара, який не має права голосувати. Посаду президента Ради ЄС держави-члени обіймають по черзі упродовж 6 місяців. Рада і Парламент мають однакові законодавчі та бюджетні повноваження, тобто дві установи повинні схвалити закон, а в деяких обмежених областях Рада може ініціювати нові закони сама.

4.Європейська комісія – вищий орган ЄС, який приблизно відповідає ролі і функціям уряду у системах національних держав. Президент Єврокомісії – Урсула фон дер Ляєн (обирають 1 раз в 5 років).

5. Суд Європейського Союзу -  це інституція ЄС, яка охоплює всю судову владу Європейського Союзу. Сюди можуть звертатися як держави, так і апеляційні юридичні та фізичні особи. Генеральних адвокатів та суддів обирають на 6 років. Європейський суд складається з Основного суду, Загального та Трибунал у справах публічної служби.

6. Європейський центральний банк – центральний банк єврозони, де в обігу перебуває валюта Євро. Штаб-квартира знаходиться в Франкфурті (Німеччина).

7. Європейська Рахункова палата – відповідає за спільну казну ЄС та перевіряє точність усіх грошових надходжень та видатків. Знаходиться в Люксембургі.

 

Щиро дякуємо нашій спікерці!

Немає коментарів:

Дописати коментар