неділя, 14 липня 2024 р.

Жан Мельє та його праця «Заповіт»

 

(1664-1729)

  15 червня виповнюється 360 років від дня народження Жана Мельє, французького філософа-матеріаліста, атеїста, утопічного комуніста та католицького сваященника.

Людина, котра заморила себе голодом для того, щоб довести правильність своїх поглядів. Наприкінці життя вступив в конфлікт з місцевим поміщиком, якого підтримало церковне керівництво. Довгий час свого життя був парафіяльним священником та втратив віру в релігії й не показував цього. А за кілька років до смерті Ж. Мельє склав «Нотатки думок і переконань», пізніше названі «Заповітом» - це єдиний твір Ж. Мельє. Його соціально-політичні погляди були сформовані працями Платона, Лукреція, Вергілія, Сенеку, Овідія тощо. У передмові «Заповіту» Мельє заявляв про намір відкрити очі на «огидні омани, серед яких ми всі, скільки нас є, мали нещастя народитися і жити, на омани, які я сам мав неприємний обов'язок підтримувати». Він вперше поєднав ідеї демократизму, матеріалістичного світорозуміння і войовничого атеїзму. Гостро критикує суспільні відносини феодальної Франції та класове суспільство в цілому. А приватну власність вважав початком усіх соціальних лих, якщо її знищити – позбудемося злидні, тиранію та війни.

У творі «Заповіт» автор зобразив ідеальний лад, основою якого є все загальне, а праця обов’язкова для кожного. Комунізм Мельє має утопічний характер, щоб здійснити революцію для створення нового суспільства, потрібно лише просвітити народ. Також філософ не оминув сімейні відносини - "Треба, щоб надали однакову свободу чоловікам і жінкам безперешкодно сходитися, слідуючи своєму потягу, так само як свободу розходитися і розлучатися один з одним, коли їм стане в тягар спільне життя або коли новий потяг спонукає їх до укладення іншого союзу". Книгу «Заповіт», яка складається з трьох томів, було опубліковано після смерті автора в Амстердамі (1864 р).

Філософські погляди Ж. Мельє мали великий вплив на формування світогляду французьких матеріалістів XVIII ст.


Немає коментарів:

Дописати коментар