неділя, 18 серпня 2024 р.

Народжені Україною – загартовані світом

 Історично сталося так, що український народна пам’ять забула багато своїх співвідчизників, котрі прославляли й прославлятимуть нашу націю та Українську Державу.  А на багатьох іменах, завдяки «братській росії» десятиліттями стояло державне табу на згадку про їх існування. Та в ХХІ столітті титани науки й культури, громадські й політичні діячі, які розуміють, що без минулого немає майбутнього, згуртовуються для різних проєктів, щоб відновити справедливість й честь українського народу, наших друзів різної національності, котрі також підтримували й прославляли Україну – цінували її синів та доньок, закохалися в солов’їну мову.

 

     Один з таких проєктів – меморіальний альманах у двох томах «Народжені Україною». Це видання є продовженням серії видань «Золоті імена України». До книги увійшло близько тисячі персоналій про видатних людей – державних, громадських і релігійних діячів, просвітників і науковців, діячів культури, мистецтва і спорту, які походженням, народженням або діяльністю пов’язані з Україною і стали славою та гордістю її народу. Текст подано трьома мовами – українською, російською та англійською. Меморіальний альманах знайомить нас з дослідженням автора «Слово о полку Ігоревім», ученим-енциклопелистом та лікарем Нестором Амбродик-Миксимовичем – Московія й до сьогодні привласнює його наукові праці та походження як російські, одеситом Юрієм Липою – історіософ, політолог, поет і публіцист, лікар, чиє ім’я нарешті повертається в Україну після довгого забуття, Сергієм Параджановим – цього вірменського й українського кінорежисера знає весь світ як творця фільму «Тіні забутих предків» – одного з кращих зразків вітчизняного і світового кіномистецтва, та з іншими величними представниками української нації.

Детально ознайомитись з двохтомним альманахом «Народжені Україною» ви зможете в Чернівецькій ОУНБ ім. М. Івасюка (відділ наукової інформації та бібліографії). Адже ми повинні знати свою історію, любити свою мову й культуру та не забувати тих, хто віддав життя чи боронить нашу Незалежність, Славу й Вірність Україні.

 Не ціниш своє – не цінуватимуть тебе!

 Чекаємо на Вас!

 


Народжені Україною = Рожденные Украиной = Born by Ukraine : мемор. альм. у 2 т. - Київ : Євроімідж, 2002. - (Золоті імена України). - ISBN 966-7867-26-9.

Т. І : А - К. - 2002. - 896 с. : іл. - Укр., рос. та англ. мовами. - ISBN 966-7867-24-2 (в палiт.)

Т. ІІ : Л - Я. - 2002. - 896 с. : іл. - Укр., рос., та англ. мовами. - ISBN 966-7867-25-0 (в палiт.)