середа, 2 жовтня 2024 р.

Інформаційна сесія: "Фонди Європейського Союзу"

 

   2 жовтня публічні бібліотеки ТГ Чернівецької області у співпраці Чернівецького обласного відділення ВГО УБА з кандидаткою юридичних наук, доценткою кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ольгою Чепель взяли участь у інформаційній сесії «Фонди Європейського Союзу».
   Фонди ЄС – фінансові інструменти, за допомогою яких ЄС сприяє економічному та соціальному добробуту, зменшення диспропорції,  держав-членів та третіх країн, сприяє подоланню диспропорції між регіонами ЄС. В основному заявниками є держави-члени ЄС, хоча можуть бути і кандидати. Структурні та інвестиційні фонди фінансуються безпосередньо з бюджету ЄС, в який роблять внески усі держави-члени. 
  Основними інструментами регіональної політики в Європейському Союзі на наднаціональному рівнів є структурні фонди. Вони відповідають за перерозподіл фінансових ресурсів за принципом: від «багатих» регіонів до «бідних». Пряме отримання фінансування з таких фондів, як ЄФРР, ЄСФ+, ФСП та Фонду згуртованості наразі є доступним лише для країн-членів.
   Європейський фонд регіонального розвитку був створений у 1975 році. Головним завданням є зменшення диспропорцій у розвитку різних регіонів країн ЄС. В першу чергу націлений на підтримку і розвитку  менш розвинених регіонів ЄС; ЄФРР фінансує програми, які спільно відповідають між Європейською Комісією та національними та регіональними органами влади держав-членів. Адміністрації держав-членів вибирають, які проекти фінансувати, і беруть на себе відповідальність за повсякденне управління.
   Європейський соціальний фонд+, найстаріший зі структурних фондів, заснований 1958 року згідно з Римським договором. Головний фінансовий інструмент ЄС в галузі соціальної політики та людського розвитку. Підтримує проєкти, спрямовані на скорочення безробіття та розвитку людського ресурсу – перепідготовку кадрів, професійно-технічну підготовку молоді тощо.
Спрямовує фінансову допомогу через стратегічні довготермінові програми, які сприяють вдосконаленню й модернізації робочої сили в регіонах ЄС.
   Фонд згуртованості.  Він створений в 1994р. Передбачає фінансування проектів, які сприяють соціально-економічному згуртуванню, розвитку солідарності в ЄС. ст. 174 ДФЄС. Він підтримує ті держави-члени ЄС, в яких валовий національний дохід на душу населення нижчий від 90% середнього рівня країн-членів ЄС, за умови, що дефіцит бюджету в цих країнах не перевищує 3%.
До 2027 року Фонд згуртованості покриває країни Центральної та Східної Європи, а також Балканські країни. Єдина західноєвропейська країна, яка за своїми макропоказниками має доступ до цих коштів – Португалія.
  Фонд справедливої трансформації (переходу) – фінансовий інструмент, метою якого є підтримати країни-члени ЄС, які зазнають найбільших втрат через рух до кліматичної нейтральності, бо мають розвинені вуглецевоємні галузі та залежні від твердого викопного палива. Тому Фонд має на меті підтримати країни-члени ЄС, які зазнають найбільших втрат через рух до кліматичної нейтральності, бо мають розвинені вуглецевоємні галузі та незалежні від твердого викопного палива.

    Щиро дякуємо нашій спікерці!

Немає коментарів:

Дописати коментар