неділя, 9 червня 2024 р.

Книга Івана Драча «Григорій Сковорода»

   


 40 років тому вийшла  біографічна повість «Григорій Сковорода» (1984), написана на основі матеріалів трьох дослідників його творчості і видатних діячів української культури: Івана Драча, Мирослава Поповича, Сергія Кримського.  

 У 2022 році до 300-річчя від дня народження видатного українця видавництво «Фоліо» перевидало книгу 

 В рамках мережевого міні-проєкту "Філософська лабораторія - 2024" продовжуємо цикл - знайомство   "Видатні філософи та філософські праці". 

   У книзі йдеться про Григорія Сковороду (1722 - 1794) як українського філософа - містика, гуманіста, богослова, поета, педагога, просвітителя другої половини XVIII століття, можливо, і композитора літургійної музики. 

    Він мав значний вплив на сучасників і майбутні покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали "українським Сократом".
   На думку авторів, феномен Григорія Сковороди в тому, що він залишається близьким і сучасним для нових поколінь, хоча вже змінилося кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду "за свого", люблять його як друга і шанують як вчителя. Простота Сковороди схожа на гладінь моря, глибину якого зможе уявити лише той, хто захоче найглибше пірнути.

Книга є в наявності у фондах Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка.

Запрошуємо до прочитання!

Розвиваймося через бібліотеки!

Драч І. Ф., Кримський С. Б., Попович М. В. Григорій Сковорода: Біографічна повість. — К.: Молодь, 1984. — 216 с, фотоіл. — [Серія біографічних творів «Уславлені імена». Випуск 60].

 
Для більш детальнішого ознайомлення з життям і творчістю Г.Сковороди рекомендуємо:

Співець української душі (до 285-ї річниці від дня народження Григорія Савича Сковороди) [Текст] : бібліограф. покажч. / М-во культ. і туризму України, Держ. б-ка України для юнацтва ; уклад.: Н. Мельник, Т. Кутова ; ред.: С. Чачко, В. Кучерява. - Київ : [б. и.], 2008. - 32 с.

Григорій Сковорода у художніх творах (2000-2019) [Текст] : анот. бібліограф. покажч. / упоряд., прим., ред. В. М. Подриги. - Чорнобай : [б. и.], 2020. - 36 с. - Імен. покажч.: с. 32-33. - Предм.-сист. покажч.: с. 34.

Григорій Сковорода в художній літературі та мистецтві: короткий бібліографічний покажчик/ уклад.: І.А.Співак; ред.; М.М.Молдован.- Чернівці: Облполіграфвидав, 1983.- 15 с.





Немає коментарів:

Дописати коментар