субота, 22 червня 2024 р.

Федір Погребенник - український вчений літературознавець, енциклопедист, бібліограф, колекціонер

 

 23 червня 1929 року, 95 років тому, народився всесвітньовідомий український вчений - енциклопедист, літературознавець, культуролог, книгознавець, бібліограф, колекціонер-бібліофіл – професор Федір Петрович ПОГРЕБЕННИК.

Від Чернівців, де Ф. Погребенник студіював українську філологію, де закінчив аспірантуру, розпочав свою наукову діяльність, через Львів, де в тогочасних часописах з'явилися його перші грунтовні статті про літературний процес на Буковині, до Києва, до Інституту літератури ім. Т. Шевченка - такі географічні координати його входження в українське літературознавство.


Він збагатив наше літературознавство творчими портретами та критичними нарисами про Осипа Маковея, Івана Труша, Василя Щурата, Миколи Вороного, Миколи Сумцова, Антона Крушельницького, Івана Франка, Василя Стефаника, Гната Хоткевича, Ольги Кобилянської тощо.

Продуктивними є виступи автора в галузі фольклористики, присвяченої історії виникнення і побутування український народних пісень, національних гімнів: історичних, повстанських, стрілецьких, що супроводжували національно-визвольні змагання українського народу.

Детальна інформація про життєвий і творчий шлях відомого літературознавця розміщена у біобібліографічному покажчику "Федір Погребенник", який є у фондах Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка (відділ наукової інформації та бібліографії).

Розвиваймося через бібліотеки!


Фед
ір Погребенник
[Текст] : біобібліограф. покажч. / М-во культ. і мистец. України. - Київ : [б. и.], 1999. - 117 с. 


❗️
Ознайомитися з покажчиком, погортати його сторінки можна також в Електронній бібліотеці «Культура України» за посиланням




Немає коментарів:

Дописати коментар